Frågor och svar

Här samlar vi generella frågor och svar kring att köpa olika typer av tjänster. Ingen fråga är fel – hittar du inte svaret här kan du skriva din egen fråga längst ned så ser vi till att hitta svaret eller det rätta priset åt dig!

Vad är fasta kostnader?

Alla olika typer av renoveringar, tillbyggnader och grävningar kommer att innebära att du behöver beställa material för att det ska vara möjligt att få arbetet gjort. Materialet som används för att dels kunna arbeta med området och dels att få området att bli som det ska vara, ingår i det fasta priset. Det betyder alltså att verktyg och själva områdets beståndsdelar ingår i dessa kostnader. Det är inte direkt lätt att påverka, men det finns sätt som kan göra det hela billigare för dig. Dels kan du köpa in material själv eller så kan du välja bland de billigare av alternativen som finns hos entreprenörerna.

Hur tar hantverkare betalt?

Det normala sättet som hantverkare tar betalt på är per timme. Som ni kommer kunna se här på sidan så ligger priset i snitt på 500 kronor per timme. När man då anlitar en firma eller hantverkare är det väldigt viktigt att man från början gör en bedömning mellan hantverkare och beställare om dels hur lång tid arbetet kommer att ta och hur lång tid som arbetet får ta. Detta är delar som båda måste har klart för sig innan arbetet kan inledas.

Vad innebär ROT-avdraget?

ROT-avdraget är en möjlighet för dig som beställare att få renoveringar, tillbyggnader och utgrävningar gjorda till ett betydligt billigare pris än vad det normalt skulle ha kostat. Det hela innebär att själva arbetskostnaden, som hantverkarens timpris, kommer att halveras. Det man dock ska tänka på är att man endast kan dra av upp till 50 000 kronor per år. Därför kan det vara klokt att vänta med vissa renoveringar, om man har mycket att göra på huset, för att kunna utnyttja ROT maximalt.

Hur kan jag påverka priserna?

Det absolut enklaste sättet som du kan påverka priset på själv är genom att göra arbetet själv. Dels så har vi materialkostnaden, där du kan spara mycket pengar genom att hitta bra erbjudanden eller billigare material, men om du gör arbetet själv så kommer du inte behöva använda dig av ROT alls, eftersom arbetet görs av dig och arbetskostnaden kommer enbart att innebära investering av tid för din del.

Hur vet jag om en hantverkare eller annan tjänsteleverantör har F-skatt?

Ofta anger en hantverkare eller annan företagare sitt organisationsnummer på både offert och faktura. Där skriver de också oftast att de innehar F-skattesedel, vilket alltså betyder att de är ett riktigt företag. Men för att vara säker på att detta stämmer kan du kolla upp detta organisationsnummer hos exempelvis Ratsit.se eller genom att ringa Skatteverket på 0771-567 567.

Gör aldrig affärer med en hantverkare eller annan entreprenör som inte har F-skatt – då står du helt utan skydd från försäkringar om något går fel, och det är också du som beställare som ansvarar för hantverkarens sociala avgifter och du måste betala arbetsgivaravgift.

Hittar du inte vad du söker? Skriv in din fråga i kommentarsrutan.