Vad är rätta priset på fasadmålning?

husfasadDet kommer alltid att någon gång bli dags att måla om din fasad och det innebär att det är ganska mycket hus som kommer att behöva målas. Priset för fasadmålning varierar ganska mycket och den avgörande faktorn brukar oftast vara storleken på ytan som ska målas, vilket avgöra hur lång tid det kommer att ta. Att måla fasad kan göras på lite olika sätt, antingen gör du det själv eller så anlitar du en målare.

Så mycket kostar det
Ytan är som sagt den avgörande faktorn som kommer att bestämma vilket pris det hela kommer att landa på. Om du gör det själv så kommer det innebära att du behöver mer eller mindre färg för att täcka ytan, men vill du ha arbetet gjort snabbare och på ett bättre sätt så är alltid en målare att rekommendera. Då beror priset också på hur mycket målerifirman tar per timme för sitt arbete.

Att låta målare göra det
Det pris som man kan förvänta sig från målerifirmor är omkring 300-500 kronor per timme. På en timme kommer en professionell hantverkare att hinna med omkring 3 kvadratmeter och det gör att priset ungefär hamnar på 200 kronor per kvadratmeter, efter det att ROT-avdraget trätt i kraft. Materialkostnaden tillkommer även och beroende på vilket material som du väljer så landar allt på mellan 30-100 kronor per kvadratmeter. Det du gör absolut klokast i är att beställa in en mängd olika offerter från olika målerifirmor där du har specificerat vad det är som du vill ha. Då är det lätt att jämföra hur prisbilden faktiskt ser ut.

Att tänka på
Som vanligt så vill vi trumma in att det är väldigt viktigt att du faktiskt beställer in en mängd olika offerter när du vill ha din fasad målad. Det kommer som sagt att göra att prisbilden blir än mer tydlig för dig och samtidigt får du indikationer på om hur mycket en rimlig kostnad ligger på. Dessa offerter är oftast gratis, vilket innebär att det inte kommer att kosta dig något för att göra dig än mer förberedd inför ett måleriarbete på fasaden. Genom dessa olika offerter har du också skapat dig ett bra förhandlingsläge, du kan nämligen ställa de olika erbjudandena mot varandra och kanske till och med få en möjlighet att förhandla ner priset, men det är inte något som du ska räkna med är möjligt. Men chansen finns absolut att komma billigare undan.