Vad är rätta priset på byggfirma?

När man ska anlita en byggfirma så vill man såklart väldigt gärna att det hela ska kosta så lite som möjligt. Det finns sätt att göra det på ett billigare sätt genom bra och noggrann efterforskning av dig som beställare. Det man ska tänka på är att priset för en byggfirma beror på mängder av olika saker. Var i landet du befinner dig och olika priser på timkostnader och fasta avgifter är exempel på sådant som kommer skilja byggfirmorna åt.

En uppskattad kostnad för en byggfirma
En bra utgångspunkt för dig som tittar på olika byggfirmor är att jämföra hur mycket de olika firmorna tar i timpenning. Det kan vara så att du vill ha lättare snickeriarbete eller byggnationer, vilket innebär att det kan gå alldeles utmärkt att anlita de som tar 300-500 kronor i timmen. Är det istället så att du har väldigt mycket som behövs göras i huset eller med tillbyggnader så är det klokt att välja de något dyrare, eftersom att det generellt är där som den yttersta expertkunskapen finns.

Stort prisspann
Prisspannet är, och kommer alltid att vara, ganska stort. De som är riktigt experter på det de gör kommer att komma upp emot 800 kronor i timmen. Väljer man en sådan så kommer det att kosta en del att göra om, men man kan samtidigt vara säker på att det kommer att bli bra gjort. Vid större arbeten är det, rent ekonomiskt, givetvis bättre att välja de billigare byggfirmorna. ROT-avdraget är även det en avgörande faktor som innebär att du kan välja än mer fritt bland byggfirmorna, eftersom det innebär att priset blir halverat. Gör som vanligt, ta in offerter på de arbeten som du vill ha gjorda, så kommer du att upptäcka vilket alternativ som passar dig och din plånbok bäst.

Viktigt med avtal och försäkringar
Samma sak gäller för byggfirmor som det gör för hantverkarna, nämligen att man måste försäkra sig om att de som ska utföra arbetet har en bra och vit bakgrund. Som beställare av byggfirma så befinner man sig redan från början i ett utsatt läge, då man inte kan vara säker på hur byggfirman egentligen fungerar och arbetar, vilket i sin tur betyder att man som husägare måste göra sina efterforskningar för att verkligen hålla ryggen fri. Därför ska du vara stenhård på att få se alla de delar av byggfirman som krävs för att förtroendet ska finnas där. Försäkringar är extremt viktigt att byggfirman har och du ska även vara noga med att skriva under ett avtal som specificerar vad arbetet kommer att innehålla, vilket kommer att göra både byggfirman och dig själv säkra på vad man kan förvänta sig av det kommande arbetet.