Vad är rätta priset på luft/vattenvärme?

Det finns ett antal saker som du som fastighetsägare måste kolla upp innan du kan börja titta på vad det kostar med en värmepump. Dimensionerna måste vara riktiga, annars kommer inte installationen innebära någon förbättring alls egentligen. Med rätt modell och rätt storlek så kommer ditt hushåll att tjäna väldigt bra på installationen, men då är det som sagt viktigt att du faktiskt får det installerat på rätt sätt, vilket gör det absolut nödvändigt med professionella yrkesmän i hela processen.

Ta in många offerter
Företagen som sysslar med dessa typer av installationer är många och det är därför väldigt lätt för dig att kontakta de olika firmorna och efterfråga en prisuppgift om hur mycket det kan tänkas kosta att installera en värmepump av det här slaget i ditt hem. Många gånger erbjuder dessa företag helentreprenader. Med den prisbilden som du får genom dessa olika offerter så kommer du att mycket lätt kunna sålla i det som du vill ha och behöver. Företagen har också kunskap om exakta mått på pumpen och kan lätt passa in rätt pump i rätt hushåll.

Själva priset
Luft/vattenvärmepumpen är ett uppvärmningssätt som är dyrare än alternativet Luft/luft. Det betyder att du kan räkna med att priset kommer att land i krockarna någonstans kring 50 000 och 125 000 kronor. Det som dock är viktigt att veta är att du inte ska betala alldeles för mycket, för det kan i sin tur innebära att du får en större pump än vad du faktiskt behöver. Kostnaden är såklart hög till en början, men det kommer betala sig genom energisparande i hushållet.

Lite mer konkret
Det är ett väldigt bra beslut att investera i alternativa uppvärmningssätt och en värmepump med luft/vatten kommer definitivt att ha effekt på dina uppvärmningskostnader. Om man ska räkna på en normalstor villa så kommer priset att landa någonstans kring 100 000 kronor, vilket såklart låter ganska mycket men den besparingen du gör i att värma upp ditt hus kommer att märkas betydligt. Med en installation av en Luft/vattenvärmepump så kommer du att kunna spara upp till 17 000 kWh varje år. Luft/vattenvärmepumpen är alltså ett billigare alternativ till bergvärme, men skillnaden mellan dem båda är inte så stor som man kanske tror. Effekten och driftsäkerheten är dock större hos bergvärmen eftersom att det uppvärmningsalternativet inte påverkas lika mycket av utomstående faktorer, så som temperaturer. Uppvärmning genom Luft/vatten kommer ändå alltid att vara ett mycket bra alternativ och ett av de bästa valen på marknaden.