Vad är rätta priset på golvläggning?

golvläggningNär man pratar om priser för golvläggning så ska man veta att det är två saker som kommer innebära en ganska avgörande skillnad, precis som för alla andra delar vi tar upp här på sidan. Kostnaden för materialet, det vill säga golvet i sig, är en del och sen är arbetet för att lägga det också en aspekt. Materialkostnaden är kanske det som varierar allra mest, eftersom att det hela beror på vad det är du vill ha på ditt golv. Trä, plast och laminat är några av de vanligaste varianterna.

Olika golv – olika priser
Ett golv helt i trä är det som är absolut dyrast av varianterna. Laminatgolv är betydligt billigare men slits betydligt mer vilket innebär att det bästa långsiktiga valet är ett trägolv eftersom att det håller sig fint även om det slits. Det bästa som man kan göra är att dels komma fram till ett golv som man tycker är fint och ser bra ut, vad det ska uppfylla för krav och efter det kontakta golvläggare för att ta in prisuppgifter om vad det kan tänkas kosta.

Lägga själv eller anlita?
Det är en väldigt bra fråga, eftersom att det kommer att kosta om du anlitar en golvläggare. Grejen är att det kanske kan vara ett bättre alternativ att faktiskt göra så. Du sparar visserligen pengar, men det du tjänar i pengar förlorar du i utförande och kvalité på själva läggningen. Det är dessutom möjligt för dig att använda dig av ROT-avdraget, vilket då skulle innebära att arbetskostnaden som en professionell golvläggning kräver skulle halveras. Det sparar alltså pengar för dig som kund. Timpriset för en golvläggare ligger normalt mellan 350 och 500 kronor.

Om du lägger golvet själv
Om du väljer att lägga ditt golv själv så är det mycket som du kommer att behöva tänka på innan du kan sätta igång med arbetet. Det absolut första du behöver veta är om du överhuvudtaget är tillräckligt kunnig för att kunna göra det själv. Att lägga ett klick-golv är ganska enkel, men andra golvtyper kräver betydligt mer kunskap bakom hantverkaren. Vi säger inte att det är omöjligt för dig att göra det, bara det att man är väldigt noga med vad man gör och tänker efter före.

Ett plant underlag är det absolut viktigaste för att ett golv ska kunna bli bra. Om det är så att underlaget inte är det kommer det i sin tur att ge betydande effekter på golvet när det väl är lagt, vilket är något som man absolut ska undvika. Dessutom måste du tänka på vilket underlagsgolv som du behöver ha, samtidigt som själva golvdelarna ska läggas i en viss linje beroende på ljusinsläpp.